top of page
Søk

Biomangfold i hagen

Hagen din er ikke bare et område hvor du kan nyte sol, leke med barna eller holde nabofest, den er også viktig for å bevare og øke biomangfoldet. Ved å skape en hage som tar hensyn til planter og dyr, kan man bidra til å skape et økosystem som er viktig for både mennesker og naturen. Det er mange ting du kan gjøre for å øke biomangfoldet i hagen din. Bergen har et fuktig klima og mye nedbør, noe som kan påvirke valg av planter og hvordan man legger til rette for livsmiljøene til insekter og andre dyr.

10 tips til hvordan man kan øke biomangfoldet i hagen din

 1. Velg planter som er naturlig tilpasset området. Dette vil tiltrekke seg insekter og andre dyr som er avhengige av disse plantene.

 2. Legg til rette for livsmiljøene til insekter og smådyr. Gamle stokker, greiner og løvhauger kan gi gode hjem for smådyr og insekter.

 3. Bygg et insekthotell for å tiltrekke deg humler, bier og andre insekter som kan være viktige for pollinering av planter i hagen.

 4. Så blomstereng eller såkalt viltgress, som er områder med flere forskjellige blomster og gressarter. Dette kan tiltrekke seg et bredt spekter av insekter og smådyr.

 5. Unngå bruk av plantevernmidler og gjødsel som kan skade både planter og dyr i hagen.

 6. La deler av hagen være urørt og overgrodd, spesielt områder som ikke brukes til noe annet. Dette vil gi smådyr og insekter gode levesteder.

 7. Plant busker og trær som gir både mat og ly til fugler.

 8. Bruk regnvann til å vanne planter i stedet for å bruke vann fra springen. Dette vil bidra til å spare på vannressursene.

 9. Hold et område i hagen tilgjengelig for barna, der de kan bygge hytter og utforske naturen.

 10. Vurder å legge til rette for et våtmarksområde, som kan tiltrekke seg amfibier og vanninsekter.

Tips til trær som tiltrekker seg bier og sommerfugler.

 1. Epletrær gir vakre blomster om våren og frukt om høsten. En av våre favoritter er Malus Sargentii, "Sargenteple" som blomstrer nydelig og velduftende om våren.

 2. Plommetrær gir flotte blomster om våren og frukt om sommeren. De trives i solrike områder og kan være et fint tilskudd til hagen i Bergen.

 3. Andre frukttrær, som pære- og kirsebærtrær, gir også vakre blomster om våren og frukt om sommeren. Disse trærne trives i solrike områder og byr på lokal matauk.

 4. Lønnetrær gir flotte blomster om våren og har et attraktivt løvverk som tiltrekker spesielt sommerfugler. Lønn trives i skyggefulle områder.

 5. Hasseltrær gir vakre blomster om våren og nøtter om høsten, som tiltrekker seg bier og sommerfugler. Hassel trives i fuktige områder.

 6. Søtmispel: Søtmispeltrær gir vakre hvite blomster om våren og bær om høsten.

Plant insektvennlige stauder og busker som er vakre og se på samtidig som de bidrar til økt biomangfold.

 1. Bergfrue: En flerårig plante som tiltrekker seg mange forskjellige insekter, inkludert bier og sommerfugler. Den trives i fuktige områder og gir fine, fargerike blomster.

 2. Geitrams: En flerårig plante som er vanlig langs veikanter og i enger. Den gir mange små, lilla blomster som tiltrekker seg bier og sommerfugler.

 3. Blåklokke: En flerårig plante som gir lyseblå blomster og tiltrekker seg humler og bier. Den trives i fuktige områder og kan være et fint tilskudd til en blomstereng.

 4. Røsslyng: En plante som gir rosa blomster på høsten og som tiltrekker seg bier og sommerfugler. Den trives i fuktige, sure områder og kan være en fin tilvekst i hagen.

 5. Solsikke: En årlig plante som gir store, gule blomster og som tiltrekker seg bier og sommerfugler. Den trives i solrike områder og kan være et fint tilskudd til hagen.

 6. Ringblomst: En årlig plante som gir mange fargerike blomster og tiltrekker seg bier og sommerfugler. Den trives i solrike områder og kan være et fint tilskudd til en blomstereng.

 7. Hestemynte: En flerårig plante som gir små, lilla blomster og tiltrekker seg bier og sommerfugler. Den trives i fuktige områder og kan være et fint tilskudd til hagen.


Kontakt oss for en uforpliktende befaring i hagen din.
54 visninger0 kommentarer

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page